16 daagse autorondreis Grand Tour Kroatië

dubrovnik2-breed

De schilderachtige Kroatische kust en vele tientallen eilanden in de Adriatische Zee behoren samen tot de regio Dalmatië. De grillige rotsformaties tekenen hier prachtig af tegen de groene heuvels van Kroatië. Bekende plaatsen als Hvar, Dubrovnik, Split en Zadar zijn uitmuntende voorbeelden van wat de streek te bieden heeft. Of u nu een heerlijke vakantie aan boord van een zeilschip zoekt of liever vertoeft met beide benen op de grond in een luxe resort of gemoedelijke camping? U kunt het hier allemaal vinden. Het gebied Dalmatië is zeer afwisselend, heeft bijzonder veel historische achtergronden en beleeft een bloeiende cultuur. De jeugd weet inmiddels de festivals als Ultra Europe in Split enorm te waarderen en ook de gezinnen weten hun weg naar het sfeervolle Makarska Riviera goed te vinden. Dalmatië heeft het gewoon goed voor elkaar.

Dag 1: Nederland of België – München (ca. 800 km)
dubrovnik6Vanaf Nederland of België komt u Duitsland binnen en via Frankfurt of Stuttgart rijdt u naar de hoofdstad van de Beierse deelstaat München e.o.

Dag 2 en 3: München – Villach – Poreč (ca. 500 km)
Na het ontbijt rijdt u via Rosenheim en Salzburg het mooie gebied Karinthie binnen, waar u zeker nog een kort bezoek moet brengen aan de stad Villach. Aansluitend rijdt u Kroatië binnen en langs de groene kust komt u in de namiddag aan in Poreč. Wij hebben hier 2 nachten voor u gereserveerd. U verblijft in Porec op basis halfpension (ontbijt + diner)

kroatie4Dag 4-5-6: Poreč – Opatija (ca. 85 km)
Opatija, het Nice van Kroatië met schitterende façades. Verken deze historische stad waar toerisme zich echt begon te ontwikkelen vanaf 1889. Omdat Opatija een van de eerste toeristische resorts van Kroatië was, is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Museum of Croatia Tourism, gevestigd in de prachtige Villa Angiolina. De bouw van deze villa in 1844 was het beginpunt van toerisme in Opatija. Een wandeling door de botanische tuin van de villa is zeker aanbevolen. Ook kunt u een wandeling maken over de 12 km lange Lungomare, de promenade die de vijf plaatsen aan de Opatija Rivièra met elkaar verbindt: Volosko, Opatija, Icici, Ika en Lovran. Aan de hoofdstraat van Opatija (Marsala Tita) vindt u prachtige bouwwerken uit de laat 19e eeuw en natuurlijk vele winkels, restaurants, bars, terrassen en uitgaansgelegenheden. Wij hebben 3 nachten voor u gereserveerd in Opatija.

Dag 7 en 8: Opatija – Trogir/Split (ca. 400 km)
trogir1Als hoofdstad van het Graafschap Split-Dalmatië heeft de stad Split al heel wat eeuwen doorstaan. De ligging aan de Adriatische Zee en als belangrijkste haven van Dalmatië, heeft de stad geen windeieren gelegd. Vooral rond de veertiende en vijftiende eeuw is de stad snel gegroeid. De handelsroute, waar Split onderdeel van was, werd goed bezocht en ook de edelman Marko Marulic zorgde dat de stad bekend werd. Hij wordt gezien als de vader van de Kroatische literatuur. De Kroatische stad ‘Splicani’ is ondertussen al lang geen echte onbekende vakantiebestemming meer. Verschillende toeristen hebben de plaats al bestempeld als nieuwe jet-set bestemming, waar je kunt genieten van een bruisend uitgaansleven, het recreatie park Marjan, een mooi zandstrand, prachtige en luxe jachten in de haven en daarnaast ook nog eens een historische stadskern. Een aantal van de historische bezienswaardigheden in ‘Stari Grad’ het oude centrum, is dan ook onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen. Wij kunnen niet anders dan concluderen dat de Kroatische stad Split er klaar voor is om nieuwe gasten te ontvangen.

split3Het meest bruisende deel van de stad Split speelt zich af rondom de promenade van Riva. De ligging aan de haven en direct aan zee zorgt er voor dat het zowel overdag als ‘s avonds druk bezocht word. Wanneer de lichtjes aangaan begint ook hier het uitgaansleven op gang te komen. Aan de waterzijde, tussen de palmbomen zijn enkele bankjes op de Riva promenade te vinden, waarop je heerlijk kunt genieten van het uitzicht op zee. Maar natuurlijk is het ook prima vertoeven op één van de vele terrassen die er bij Riva te vinden zijn.

Nationaal Park Kornati
Rond het jaar 1980 zijn de 89 eilanden binnen de Kronati archipel uitgeroepen tot nationaal park. Alle eilanden, de flora en fauna en ook wat in de zee leeft is sindsdien beschermt gebied. Als toerist kun je genieten van alles wat de natuur hier te bieden heeft. Daarnaast zijn er tours te boeken en kun je er voortreffelijk duiken en/of snorkelen. Bij de verschillende restaurants kun je genieten van allerlei heerlijke streekgerechten zoals je die in Dalmatië tegenkomt.

Trogir
trogir2Één van onze favoriete steden in Dalmatië is Trogir. Trogir is een stad met een rijke geschiedenis van meer dan 2000 jaar en het ligt 25km ten noorden van Split. Vanwege de strategische ligging tussen het eiland Ciovo en het vaste land is Trogir vroeger voor alle heersende volken een belangrijke stad geweest om te veroveren. Door de geschiedenis heen is Trogir in handen geweest van de Grieken, Romeinen, Venetië en zelfs Frankrijk en al deze culturen hebben hun stempel gedrukt op deze stad. U maakt 2 overnachtingen in Trogir of Split.

Dag 9-12: Split – Brac (ca. 55 km)
De afstand van Split naar het eiland Brac is slecht 2 uur per boot (ca. 50 km) . De boten gaan vrijwel elk uur en u kunt het beste zelf de reservering hiervoor maken via www.croatiaferries.com Wij reserveren voor 3 overnachtingen op het mooie en groen eiland Brac.

brac1Brac is het op twee na grootste eiland in de Adriatische zee. De lengte van het eiland bedraagt 40 km, de breedte bedraagt 13 km en de oppervlakte bedraagt 395 km². De kustlijn met een lengte van ongeveer 175 km, is zeer afwisselend met veel inhammen waar zich dan weer kleine strandjes bevinden. De meeste stranden bestaan uit kiezels, maar er zijn ook enkele zandstranden, zoals in het Noorden Vela luka bij Supetar en Lovrecina.In het zuiden is dat het zeer bekende Zlatni rat (niet echt zand, maar hele fijne kiezels) bij Bol. Het eiland wordt gekenmerkt door uitgestrekte pijnboombossen en vruchtbare dalen met wijngaarden. Door het bergachtige karakter heeft men op vele plekken een fantastisch uitzicht over deze dalen, maar ook over de Adriatische kust. Aan de Noordkust heeft men een schitterend uitzicht op het Dalmatisch massief wat zich op het vaste land van Kroatie bevind. Tevens is het eiland bekent om z’n uitstekende wijnen, beroemde schapenkaas en smaakvol lamsvlees.

brac2Brac behoort met meer dan 2700 uren zon per jaar, 9-12 uur in de zomer en meer als 4 uur in de winter, tot het zonrijkste gebied van de Adriatische kust. De gemiddelde temperatuur in de zomer bedraagt 24°C en in de winter 8.6°C. Het zeewater is ongelooflijk helder, je kan zelfs op een diepte van 5 meter de bodem nog met het blote oog zien. Dit is ideaal voor snorkelaars. Het verschil in eb en vloed is gering, en echte branding is er ook niet. Hierdoor kan men op een luchtbed lekker dobberen. Een windje steekt elke middag op waardoor men ook kan windsurfen. Andere watersporten zijn natuurlijk ook te beoefenen. Op diverse plaatsen kan men een waterscooter, boten en waterfietsen huren. Tevens is het mogelijk om in hotel Kaktus in Supetar een duikcursus te volgen.

De kalksteen Brac is veel gebruikt in bekende gebouwen over de gehele wereld. Een van de meest bekende gebouwen is het Witte Huis in Washington. Cultureel is er natuurlijk ook van alles te beleven op Brac, dat mede dankzij haar rijke historie. Door haar rooms-katholieke achtergrond zijn er over het eiland verspreid vele kapelletjes te bewonderen. Tevens zijn er diverse Musea. Het is daarom aan te raden om bij een bezoek aan Brac zeker bij het toeristenbureau aan te kloppen. Daar heeft men alle recente informatie. Bij de grote hotels heeft men deze informatie natuurlijk ook. Tevens kan men bij de toeristenbureaus terecht voor het huren van een scooter of auto. Dit is zeker aan te raden als je het binnenland wil gaan verkennen.

brac3De wegen op het eiland zijn van goede kwaliteit. Er loopt een centrale weg van west naar oost over het eiland, waar alle wegen naar de kustplaatsjes weer op uitkomen. Ook kan men het eiland verkennen met een fiets, maar dan is het wel aan te raden om daar goed getraind aan te beginnen. Er is namelijk een groot hoogteverschil met diverse stijgingen en afdalingen van 10 tot 14 procent. De huidige bevolking is voor het merendeel afhankelijk van het toerisme. De overige inkomsten komen nog uit een kleinschalige landbouw (druiven en olijven), veeteelt (schapen en geiten) en van de visserij. Je wordt overal op het eiland zeer gastvrij onthaalt. Zeker als men in de gaten heeft dat je uit Nederland afkomstig bent. De Kroatische bevolking voelt zich namelijk zeer verbonden met Nederland. Over het algemeen spreekt men voldoende Engels en/of Duits. De veerboot uit Split komt aan bij de oude plaats Supetar, waar enkele goede stranden zijn. In het zuidwesten ligt aan een beschutte baai de plaats Milna, gesticht aan het begin van de achttiende eeuw. Nerezisca was lange tijd de hoofdplaats van het eiland. Aan deze voormalige status herinneren nog het gouveneurspaleis, de Loggia en een voetstuk met de leeuw van St.-Marcus.

eten1Op de Menukaart van het eiland Brac vindt u vanzelfsprekend veel vis. Zeebaars, duivelskop een delicatesse, maar ook scampi’s, mosselen en inktvis etc. kunt u hier volop verkrijgen. De prijs van vis wordt meestal per kilogram aangegeven. Het lijkt dan duur, maar als je een portie bestelt dan valt de prijs voor Nederlandse begrippen weer mee. Op de Menukaart staan verder veel vleesgerechten zoals: cevapcici (gekruide gehakt rolletjes, zie afbeelding), pljeskavica (een soort hamburger), Lamsvlees van het spit, Mjesano meso (mixed grill), Raznjici (verschillende stukjes vlees van de spies), maar ook normaal klinkende gerechten als cordon bleu etc. zijn te verkrijgen. Natuurlijk kunt u ook niet om de kaas en de rauwe ham heen. Deze streekgerechten zijn meer dan het proberen waard. De wijnen op het eiland zijn doorgaans van goede kwaliteit, deze is uit de streek zelf. Bier(pivo), zoals Karlovacko is zeer goed te drinken. Als aperitief is prosek aan te bevelen, dit is een wijn die wat lijkt op port. Als likeur valt kruskovac aan te bevelen. Voor gedistilleerd kunt u het beste slivovica (pruimen jenever) en lozovaca (een soort brandy) nemen.

Dag 12-13-14: Brac – Split – Zadar (ca. 240 km)
Vanaf Brac neemt u de vroege boot weer terug naar Split en aansluitend kunt u de tijd nemen om langs de mooie groene kust en deels binnenland terug te rijden naar Zadar voor 3 overnachtingen.

zadar1 Zadar
Direct aan de Zadar Riviera ligt de bruisende havenstad Zadar. De Venetiaanse stadspoort in de stadsmuur is een herinnering aan de periode dat Zadar nog bij Italië hoorde. Binnen deze muren zijn verschillende monumentale bouwwerken te bewonderen. Al wandelend door de smalle nostalgische straatjes kun je charme van de stad ontvangen. Ondertussen passeer je het Forum met vlakbij de prachtige kathedraal ‘katedrala sv. Anastazije en de ‘Crkva sv. Donata’ kerk uit de negende eeuw. In de stad Zadar is ook bijzondere moderne architectuur aanwezig. De in de avond lichtgevende Zonnegroet en verderop de Zee Orgel zijn ontworpen werden door Nikola Bašic. Ze bevinden zich aan de boulevard. Behalve de historische bouwwerken kent de stad Zadar ook een gezellig nachtleven. De meest populaire bars en clubs bevinden zich in rondom de oude centrum van de stad. U maakt 3 nachten in of rond de mooie stad Zadar.

Dag 15: Zadar – Graz – Passau e.o (ca. 730 km)
Vanaf Zadar rijdt u weer terug in noordelijke richting via Zagreb en Graz voor uw laatste overnachting van deze reis in Passau

Dag 16: Passau – Nederland/België (ca. 775 km)
Vandaag rijdt u weer terug naar Nederland of België via Stuttgart of Frankfurt. Einde reis.

Aankomst dagelijkprijs per persoonbijzonderheden
2024
01/04-30/04€ 795
01/05-30/06€ 895
01/07-15/09€ 995Reeds uitverkocht
16/09-10/10€ 895
10/10-25/10€ 795

Inbegrepen:

  • 16 daagse autorondreis volgens programma
  • 15 overnachtingen op basis 2 pers. kamer in 3-en 4 sterrenhotels
  • 13 x ontbijt en 2 x halfpension (ontbijt + diner) in Poreč

Niet inbegrepen:

  • overige maaltijden
  • tolwegen
  • lokale toeristenbelastingen
  • entree en parkeergelden

Let op: Kroatië is een populaire bestemming, daardoor is het hoogseizoen vroegtijdig vol geboekt!

Na het versturen van dit aanvraagformulier nemen we persoonlijk contact met u op over de mogelijkheden.
De aanvraag is vrijblijvend en aan verandering onderhevig.

KLIK HIER om naar de autoverhuur pagina te gaan.

KLIK HIER om naar SkyScanner te gaan