13 daagse autorondreis Romantische Strasse

De Romantische Strasse in Duitsland, voormalige handelsroute van de Main naar Noord-Italië. De route toont de fascinerende rijkdom van de Europese geschiedenis, kunst en cultuur. Bezoek bisschop residenties, vorstenhoven, trotse rijkssteden en dromerige sprookjeskastelen. Deze wereldberoemde vakantieroute toont de unieke diversiteit van het landschap waardoor de Romantische Strasse slingert. Van de Frankische wijngaarden aan de Main tot aan de adembenemende Beierse Alpen in het zuiden van Duitsland. In alle opzichten een lust voor het oog.

Dag 1: Utrecht – Würzburg (ca. 515 km)

Würzburg ligt vanuit Nederlands perspectief aan het begin van de Romantische Strasse. Deze gezellige, middelgrote stad was lange tijd een zelfstandig vorstendom bestuurd door een bisschop. Tussen 1802 en 1814 volgden de bestuurders elkaar snel op: eerst kwam de stad onder het koninkrijk Beieren, vervolgens werd hij weer zelfstandig onder een groothertog en ten slotte zwaaide opnieuw de Beierse koning er de scepter. Tegenwoordig ligt Würzburg in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren.

De geschiedenis van Würzburg gaat ver terug. Van rond het jaar 1000 v.Chr. zijn er sporen gevonden van een Keltische burcht. Sinds het jaar 604 n.Chr. is Würzburg een Frankisch hertogdom. De streek rond Würzburg wordt nog steeds Frankenland genoemd. Door zijn strategische ligging op het kruispunt tussen vele verkeerswegen, stichtte Sint Bonifatius – dezelfde die bij Dokkum vermoord werd – een bisschopszetel in Würzburg. U verblijft hier 1 nacht.

Dag 2 en 3: Wurzburg – Bad Mergentheim (ca. 50 km)

De stad Bad Mergentheim ligt in een verbreding van het dal van de rivier de Tauber in de regio Franken in het bondsland Baden-Württemberg. Bad Mergentheim ligt aan de Romantische Strasse, de oudste vakantiestraat van Duitsland. In Bad Mergentheim stroomt de Wachbach in de Tauber. De gemeente Bad Mergentheim bestaat uit de stad zelf en dertien dorpen die verspreid liggen in het Tauber- en het Wachbachdal.

Bad Mergentheim wordt voor het eerst in een oorkonde uit 1058 genoemd. In 1280 kreeg de nederzetting het tolrecht van de hertogen van Lotharingen en in 1340 verkreeg Bad Mergentheim stadsrechten. Van 1526 tot 1809 was in Bad Mergentheim het hoofdkwartier van de Duitse Orde gevestigd, die tot zelfs Utrecht aan toe vestigingsplaatsen had.

In de stad hebben ook de heksenvervolgingen tussen 1539 en 1665 flink huisgehouden; tot nu toe zijn er 74 slachtoffers met naam en toenaam bekend, 69 van hen overleefden de processen niet. Zelfs de echtgenote van burgemeester en apotheker Nachtrab werd niet gespaard, zij werd in 1629 terechtgesteld. In het dorp Markelsheim vielen er zelfs 91 slachtoffers met 81 terechtgestelden. U verblijft hier 2 nachten in Parkhotel Bad Mergentheim (of gelijkwaardig).

Dag 4 en 5:  Bad Mergentheim – Rothenburg Ob der Tauer (ca. 50 km)

Rothenburg ligt in de regio Franken in het bondsland Beieren in Duitsland. De stad is een van de parels langs de Romantische Strasse, de oudste vakantiestraat van Duitsland. Rothenburg bezit vele oude monumenten en is omringd door een stadsmuur waarover men een rondgang om de stad maken kan. Het middeleeuwse karakter is overal herkenbaar. De stad heeft dan ook in vele historische films geschitterd als decor. De huidige gemeente Rothenburg bestaat uit 39 dorpen en gehuchten. Rothenburg ligt aan de rivier de Tauber.

De wortels van Rothenburg liggen in het huidige dorp Detwang. Deze parochie werd in 970 gesticht door een adellijke heer. Uiteindelijk werd ook de burcht Rothenburg gebouwd. De burcht werd waarschijnlijk bij een aardbeving in 1356 verwoest of ten minste beschadigd. Behalve Rothenburg ob der Tauber stichtte de graven van Comburg-Rothenburg zes andere steden met de naam Rothenburg. De laatste graaf van Rothenburg liet de burcht na aan het klooster Comburg. U verblijft hier 2 nachten in Hotel Rothenburgerhof (of gelijkwaardig).

Dag 6: Rotherberg Ob de Tauer – Augsburg (ca. 120 km)

Onderweg een bezoek aan het historische Dinkelsbühl.

Augsburg is een grote universiteitsstad van bijna 300.000 inwoners in het zuidwesten van Duitsland. De stad is hoofdstad van de regio Zwaben in het bondsland Beieren. De naam gaat terug op die van een Romeinse provinciehoofdstad Augusta Vindelicorum, gesticht in het jaar 15 v.Chr. in naam van keizer Augustus en is daarmee een van de oudste steden van Duitsland. Augsburg ligt aan de rivieren de Lech, de Wertach en de Singold, bovendien maakt de stad onderdeel uit van de Romantische Strasse.

Samen met Trier was Augsburg een van de grootste Romeinse vestigingsplaatsen ten noorden van de Alpen. U verblijft hier 1 nacht.

Dag 7 en 8: Augsburg – Landsberg am Lech (ca. 50 km)

Landsberg am Lech is een middelgrote stad in de regio Oberbayern in het bondsland Beieren. Landsberg is gelegen aan de Romantische Strasse, 55 km westelijk van München en 38 km ten zuiden van Augsburg. De stad behoort tot de steden van Duitsland met de meeste zonneschijn en ligt in het oude grensgebied tussen Beieren en Zwaben op de hoge oever van de Lech. Landsberg heeft een goed bewaard gebleven en zeer bezienswaardige oude binnenstad.

Rond 1135 wordt een nederzetting met de naam Phetine op het grondgebied van het latere Landsberg genoemd. Hertog Hendrik de Leeuw verlegde in het jaar 1158 de belangrijke zoutstraat naar een zuidelijkere route en liet bij Phetine een brug over de Lech bouwen. Om de brug te verdedigen werd er een burcht gebouwd met de naam Castrum Landespurch. U verblijft hier 2 nachten in Hotel Vienna House Landsberg (of gelijkwaardig).

Dag 9, 10 en 11: Landsberg am Lech – Nesselwang/Fussen (ca. 75 m)

Slot Neuschwanstein is een kasteel in Hohenschwangau in de regio Allgäu in het bondsland Beieren. Het is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw door koning Lodewijk II van Beieren, die later krankzinnig werd verklaard. Met ruim 1,3 miljoen bezoekers per jaar is het Slot Neuschwanstein een van de populairste toeristische attracties van Duitsland. De bouw startte in 1869 en het moest het uiterlijk van een middeleeuws ridderslot krijgen. Het ontwerp is van de theater architect en decorontwerper Christian Jank, de uitvoering was in handen van Eduard Riedel en Georg von Dollmann. Bij het overlijden van Lodewijk in 1886 werd de bouw meteen stilgelegd.

U kunt tevens een bezoek brengen aan de stad Füssen een middelgrote stad van bijna 15000 inwoners in de regio Zwaben, Landkreis Ostallgäu in de het bondsland Beieren. De stad ligt in het zuidwesten van Beieren in de uitlopers van de Alpen en vormt het eindpunt van de Romantische Strasse. Füssen ligt aan de oude Romeinse Via Claudia Augusta en aan de rivier de Lech. De gemeente grenst aan Oostenrijk. Ten westen van de stad ligt de Hopfensee en ten noorden de Forggensee. Tot de gemeente Füssen behoren meerdere dorpen en gehuchten.

De wortels van Füssen reiken terug tot in de Romeinse tijd. De stad ontwikkelde zich door zijn ligging aan de Via Claudia Augusta van Noord-Italië naar Augsburg, die rond het 50 n.Chr. door keizer Claudius is aangelegd. Op de Schlossberg van zijn de fundamenten van een laat-Romeins castellum uit de vierde of vijfde eeuw gevonden.

U verblijft hier 3 nachten in Landhotel Villa Toscana (of gelijkwaardig) Füssen e.o.

Dag 12: Nesselwang – Koblenz (ca. 460 km)

Vanaf Nesselwang rijdt u weer terug naar Nederland of België. Nabij Koblenz hebben wij voor u een hotel gereserveerd waar Rijn en Moezel samenkomen. U verblijft hier 1 nacht in Boppard aan de Rijn of Koblenz.

Dag 13: Koblenz – Utrecht (ca. 330 km)

Dagelijks aankomst tussen2 pers kamerBijzonderheden
2024
01/01-31/03€ 750
01/04-31/05€ 795mei vol
01/06-15/09€ 895juni vol
16/09-31/10€ 795
01/11-15/12€ 750
prijs per persoon

Inbegrepen:

  • 13 daagse autorondreis volgens programma
  • 12 overnachtingen op basis 2 pers. kamer in 3-en 4 sterrenhotels
  • 12 x ontbijt (buffet)

Niet inbegrepen:

  • overige maaltijden
  • lokale toeristenbelastingen
  • toeslag 1 pers kamer
  • entree en parkeergelden

Na het versturen van dit aanvraagformulier nemen we persoonlijk contact met u op over de mogelijkheden.
De aanvraag is vrijblijvend en aan verandering onderhevig.

KLIK HIER om naar de autoverhuur pagina te gaan.

KLIK HIER om naar SkyScanner te gaan